Onze locatiemanager aan het woord

21 oktober '20

In Zandzoom Heiloo wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld. In gesprek met de gemeente Heiloo vertelde Alwin Snijders, locatiemanager bij BPD Ontwikkeling, meer over dit gebied, zijn rol, het stedenbouwkundig plan en de potentiële bewoners.

Uitgestrekt gebied en unieke ligging

BPD Ontwikkeling realiseert de komende jaren zo'n 590 woningen in dit gebied. Alwin Snijders, locatiemanager van BPD, vertelt wat dit gebied zo interessant maakt: "Heiloo is een buitengewoon interessant én uitgestrekt gebied met een unieke ligging ten opzichte van het strand en de duinen. Er is in Zandzoom genoeg ruimte om veel woningen te bouwen in combinatie met heel veel groen. En die woningen zijn nodig. Er is in de regio Alkmaar al jaren sprake van een groot woningtekort."

image alt

Bijzonder wonen

Zandzoom is omringd door de natuur en ligt aan de rand van de duinen. Maar dat neemt niet weg dat het ook een centrale ligging heeft, vlakbij Alkmaar en Amsterdam. Snijders zegt hierover: "Je kan de rust opzoeken maar ook het bruisende centrum. Strand en stad om de hoek."

Vaak is er de angst dat nieuwbouw ten koste gaat van de natuur. Snijders geeft aan dat dit hier niet het geval is: "Er is een relatieve lage dichtheid aan woningen in dit gebied. Dit betekent dat er meer ruimte is voor groen en recreëren in het plan. Dit is uniek, want in de meeste nieuwe woongebieden wordt gezocht naar een hogere dichtheid en wordt vrij makkelijk 1,5 keer meer woningen ontwikkeld op zo’n oppervlakte."

Snijders vervolgt: "Er is veel diversiteit binnen één gebied. We realiseren een brede mix van woningen: van sociale huur tot ruim opgezette kavels met vrijstaande woningen."

Historische plek

Het gebied heeft een bijzondere historie. Zandzoom is gelegen op een strandwal. Deze strandwal heeft cultuurhistorische waarden die kenmerkend zijn voor het gebied, zoals houtwallen.

Zandzoom historische plek

Dit zijn de plannen

Snijders sluit af met een toelichting van de plannen, zoals deze nu op de tekentafel liggen: “Ik zou onze plannen omschrijven als: groen, divers en genuanceerd. De westflank (met projectnaam “Zomerduin”) is namelijk ruimer opgezet en hier is veel groen te vinden. Een soort parkachtige setting. Terwijl de centrale kamers west en oost meer dorps aanvoelen. Een hogere dichtheid aan woningen dan in de westflank, maar nog steeds genoeg ruimte voor groen. Het hele gebied krijgt een landelijk uiterlijk. We bouwen met respect voor de historie van Zandzoom. Het ruimtelijk kwaliteitskader voor dit gebied noemt dat ‘traditienoverend’: met oog voor de traditionele architectuur, maar passend in het nu.”

Meer over Zomerduin
Meer weten over de eerste wijk? Naar Zomerduin
Meer weten over Zandzoom Heiloo? Bekijk Visie